Krakov sa stal novým mestom literatúry UNESCO

22.10.2013 Celý región

Varšava 22. októbra (TASR) - Poľský Krakov vymenovali za mesto literatúry v rámci rovnomenného kultúrneho programu Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Oznámil to dnes krakovský primátor Jacek Majchrowski, ktorého citovala poľská tlačová agentúra PAP.

Nomináciu mesta potvrdil list od námestníka riaditeľa UNESCO pre kultúru Francesca Bandarina, ktorý dostala radnica v pondelok. Krakov sa tak stal prvým mestom zo strednej a východnej Európy, ktorému sa podarilo získať tento titul.

"Tejto cti sa dostalo iba niekoľkým mestám," povedal Majchrowski počas svojho vystúpenia, v ktorom zdôraznil, že Krakov sa môže pochváliť početnými literárnymi podujatiami a projektmi, ako aj dlhodobou publikačnou tradíciou. "Prvú knihu v poľštine vytlačili v Krakove v roku 1508," podotkol primátor.

Edinburgh, prvé mesto literatúry UNESCO, odporučilo Krakov na titul v roku 2011. Iniciatívu podporilo vyše 150 svetových i domácich spisovateľov vrátane Orhana Pamuka, Maria Vargasa Llosu, Wislawy Szymborskej či Czeslawa Milosza. Poslední dvaja menovaní sú poľskými nositeľmi Nobelovej ceny za literatúru.

Program je súčasťou projektu s názvom Sieť kreatívnych miest, ktorého cieľom je propagácia a uchovávanie kultúrnej rozmanitosti medzi členskými mestami. Okrem literatúry sa zameriava aj na hudbu, film, ľudové umenie, remeslá, dizajn či gastronómiu. Okrem toho sa projekt zaoberá tiež otázkami vplyvu globalizácie.

Krakov je už siedmym mestom literatúry UNESCO - po Edinburghu (Británia), Melbourne (Austrália), Iowa City (USA), Dubline (Írsko), Reykjavíku (Island) a Norwichi (Británia).
 

Vyberte región